Gebouwen

Kerkgebouwen en bezienswaardigheden.

De kerk in Egmond aan Zee is gebouwd in 1746.
Het interieur, de preekstoel en de gebrandschilderde ramen. Op het front van de preekstoel staan de wapens van Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Edam, Monnikendam, Medemblik en Purmerend, rondom het wapen van Westfriesland, met daarboven een koningskroon. Het orgel is gebouwd door Fa L. van Dam te Leeuwarden en stamt uit 1898.
Voor meer foto’s van de kerk zie het werk van kerkfotografe Diana Nieuwold:

De gereformeerde kerk in Egmond aan Zee, gebouwd in 1958, is in 2000 verkocht.

De kerk in Egmond-Binnen is gebouwd in 1837 met gebruikmaking van restanten van de Buurkerk, een van de twee kerken die als ruïne nog overeind stonden na de verwoesting van de Benedictijnerabdij in 1573.
Het kabinetorgel stamt uit 1762 en is gebouwd door J.P. Hilgers. Het is in 1915 in Egmond-Binnen geplaatst. Het orgel is in 1997-1999 grondig gerestaureerd (met steun van o.a. Monumentenzorg) en is teruggebracht in de oorspronkelijke middentoonstemming.
De Slotkapel dateert uit begin 13de eeuw, hoorde bij het in 1573 verwoeste kasteel van de Heren van Egmond en kreeg zijn huidige vorm na een grondige restauratie in 1634. De kapel is niet meer in bezit van de Protestantse gemeente, maar wordt beheerd door de Stichting Slotkapel.

Verdere inlichtingen over de verhuur van de kerken en bijgebouw: zie adressen en telefoonnummers.